Ali Szakácskönyve
Home 
Tartalomjegyzék 
Külföldi konyha I. 
Külföldi konyha II. 
Külföldi konyha III 
Külföldi konyha IV 
Külföldi konyha V 
Hungarykumok 
Szakácskönyvek 
Zöldségfélék 
Édességek I 
Édességek II. 
Web Cukrászda 
Italok könyve 
Links 
Contact me 

 

 

 

 

Ali Szakácskönyve

  1.  

 Tartalomjegyzék

  1. Receptek. 1
  2. Almatorta. 1
  3. Almás krémes 1
  4. Aszalt szilvás káposzta. 1
  5. Birkatokány kakukkfűmártásban. 1
  6. Bodzalé. 1
  7. Bodzavirág szörp. 1
  8. Borban párolt gombás csirke. 1
  9. Cipóban sült tarja. 1
  10. Cordon bleu - Magyarul sonkás, sajtos szelet 1
  11. Csőben sült karfiol 1
  12. Dinnyés piskóta. 1
  13. Diós béles 1
  14. Emeletes pulykamell 1
  15. Erdélyi gombócleves 2
  16. Erzsébet csókja. 2
  17. Favágók tortája (ausztrál) 2
  18. Forralt bor 2
  19. Furfangos süti 2
  20. Fűszeres paradicsom.. 2
  21. Gombás rakott kifli 2
  22. Göngyölt sertésszelet 2
  23. Göngyölt marhaszelet 2
  24. Hajdúkáposzta. 2
  25. Kacsa majoránnás mártásban. 2
  26. Karalábé sonkás bundában. 2
  27. Káposztaleves 2
  28. Kefires puffancs 2
  29. Kenőmájas 3
  30. Kolbászkrém.. 3
  31. Kontyoló tészta. 3
  32. Kókuszos meglepetés 3
  33. Krumplifőzelék - más, mint eddig. 3
  34. Krumplis palacsinta. 3
  35. Lazac kapormártással 3
  36. Libatepertő-krém.. 3
  37. Májas disznósajt 3
  38. Májpástétom 1. 3
  39. Májpástétom 2. 3
  40. Meggyes felfújt 3
  41. Meleg sajtkrém.. 3
  42. Mozart golyók (Mozart Kugel) 3
  43. Palermói körözött 4
  44. Papus-féle csülök. 4
  45. Paradicsomos húspuding. 4
  46. Paradicsomos lazac. 4
  47. Pásztor gomba. 4
  48. Rakott hurka. 4
  49. Rakott juhtúrós baromfi 4
  50. Rakott karalábé. 4
  51. Rakott tojás (holland) 4
  52. Rakott zöldbab sajttal 4
  53. Rác karaj 4
  54. Sajtkrémmel töltött hideg paradicsom.. 4
  55. Sajtos sült lazac. 4
  56. Sonkakrém.. 4
  57. Sörben sült lazac. 5
  58. Sörös sajtkrém.. 5
  59. Szalonnás lazac. 5
  60. Szarvas-vadas zsemlegombóccal 5
  61. Szoboszlói húsos tészta. 5
  62. Tejfölös újburgonya, bográcsban. 5
  63. Tejszínes-gombás pulykatokány. 5
  64. Tiroli máj 5
  65. Tormakrém.. 5
  66. Töltött karalábé sütve. 5
  67. Töltött pulykamell, rántva. 5
  68. Vörösboros pecsenye. 5
  69. Zöldbabos sertéspörkölt 5

Szakácskönyv válogatás

 

 Receptek

Almatorta

Hozzávalók a tésztához: 25 dkg liszt, 25 dkg margarin, 25 dkg tehéntúró, só

A töltelékhez: 2 kg alma, 5 dkg vaj, 10 dkg cukor, citromhéj, 10 dkg mazsola

A tetejére: 1 tojás, 5 dkg dió

A tésztához valókat összegyúrjuk, és egy éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük. Másnap a kétharmadát ujjnyi vastag, kerek lappá nyújtjuk. A kerek tortaformát úgy béleljük ki, hogy 4-5 centis pereme is legyen. Közben a megtisztított, felszeletelt almát vajon, citrommal meglocsolva megpároljuk, míg a levét el nem főtte. Akkor a tűzről levéve, belekeverjük a cukrot és a mazsolát. Ezzel megtöltjük a formában elhelyezett tésztát. Ráborítjuk a maradék tésztából nyújtott lapot. A széleken, gyengén összenyomkodjuk. A tetejét villával megszurkáljuk, felvert tojással megkenjük, és durvára vágott dióval megszórjuk. Közepes lángon készre sütjük.

Almás krémes

Hozzávalók: 1,5 kg alma, 20 dkg liszt, 20 dkg cukor, 5 tojás, 1 dl tej, 2 ek. olaj, 5 dkg kakaó, 1 sütőpor

A krémhez: 2 cs. vaníliás puding, 15 dkg margarin, 8 dl tej, 20 dkg porcukor, citromhéj

A mázhoz: 5 dkg margarin, 2 ek. kakaó, 1 ek. cukor, 1 ek. víz

Elkészítése: A tojások sárgáját a cukorral, a tejjel és az olajjal habosra keverjük. A fehérjét kemény habbá verjük. A lisztet a sütőporral elkeverjük. Csomómentesen hozzákeverjük a tojásos keveréket. Kanalanként adagolva a felvert habot, óvatosan hozzákeverjük.

Az almát lereszeljük, majd kinyomkodva egy alufóliával kibélelt tepsibe simítjuk. Erre rátesszük a kikevert tészta felét. A másik felébe keverjük a kakaót, és szintén rásimítjuk a tepsire. Előmelegített sütőben tűpróbáig (35-40 perc) sütjük. Ha megsült, kifordítjuk, és a fóliát levesszük róla.

A pudingot a szokásos módon megfőzzük, és hagyjuk kihűlni. Hidegen keverjük simára a margarinnal, cukorral, citromhéjjal. Ezt a sütemény tetejére simítjuk.

A mázhoz a kakaót, cukrot, a hideg vizet simára keverjük. Felmelegítjük, és közben a margarint is hozzáadjuk. Ha kihűlt, akkor a süteményt bevonjuk vele.

Aszalt szilvás káposzta

A friss zöldségek és gyümölcsök lassan elfogynak. Jön az "eltett termések" időszaka

Ehhez egy őszi hangulatú recept, amiben semmi nagy durranás nincs, csupán az aszalt szilva ötlete, ami különösen jó ízt ad az ismert éteknek.

1 kg savanyú káposzta, 40 dkg oldalas, 1 csülök, 1 ek. zsír, 1 fej hagyma, 15 dkg aszalt szilva, só, 3 babérlevél, egész bors, 2 dl tejföl

A káposztát, ha szükséges átmosom. A kicsontozott húsokat 2 cm-es darabokra felkockázom, és forró zsíron hirtelen átforgatom. Ha a hús kifehéredett hozzáadom az apróra vágott hagymát, a káposztát, az aszalt szilvát. Ráöntök annyi vizet, ami éppen ellepi. Megsózom, a tetejére teszem a babérlevelet és a szemes borsot. Lefedve, közepes lángon készre főzöm. Tejföllel meglocsolva tálalom.

Birkatokány kakukkfűmártásban

Hozzávalók: 4 szelet birkacomb, 1 csokor kakukkfű, 1/2 dl Unicum, 1 dl fehérbor, 2 dl olaj, 2,5 dl tej, 1,5 dl tejföl, 7 dkg vaj, 2 csapott ek. liszt, só, egész bors

Elkészítése: A húst másfél centis csíkokra vágjuk. A páclét az Unicumból, a borból, az olajból, a borsból és a kakukkfű feléből készítjük el. A húsra öntjük, és 3 óra hosszat hűtőszekrényben pácoljuk. A tejet és a tejfölt lassú tűzön összefőzzük a maradék kakukkfűvel. Egy másik edényben a vajból és a lisztből rántást készítünk, és a forró kakukkfüves tejjel felöntjük, csomómentesre keverjük és felforraljuk. Közben serpenyőben, olajon hirtelen kisütjük a húscsíkokat. A mártással tálaljuk.

Bodzalé

Hozzávalók: 1 kg bodza, 1 kg cukor

A leszemezett, érett bodza szemeket a cukorral egy órán keresztül, lassú tűzön főzzük, majd leszűrjük. Üvegekbe öntve, száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Bodzavirág szörp

Hozzávalók: 12 db virág, 2 kg cukor, 1,5 dkg borkősav, 1,5 dkg citromsav, 1 kh. szalicil

A szép, nagy virágokat többször cserélt vízbe mártogatva lemosom, majd szitába téve lecsöpögtetem. Közben 6 liter vízben elfőzöm a cukrot a tartósítószerekkel. Nagy edénybe teszem a lecsöpögött virágokat, és leöntöm a kihűlt lével. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyom, majd leszűrve üvegekbe teszem. Tetejükre csöpp szalicilt teszek.

Borban párolt gombás csirke

Hozzávalók: 1 kg csirkecomb, 15 dkg vaj, 20 dkg gomba, 1 kk. liszt, 1 cs. petrezselyem, 2 dl tejföl, 3 dl fehérbor, só, bors, majoránna

A csirkecombokat forró vajon átforgatjuk, hogy színt kapjanak. Rászeleteljük a gombát. Megsózzuk, fűszerezzük, és felengedjük a borral és 2 dl vízzel. Rászórjuk az apróra vágott petrezselymet. Fedő alatt, gyenge tűzön pároljuk. A combokat időnként megfordítjuk. Amikor a hús megpuhult, felöntjük a liszttel elkevert tejföllel, és összeforraljuk, de már nem keverjük. Fodros metélt, nokedli, esetleg burgonya püré illik hozzá.

Cipóban sült tarja

Hozzávalók: 40 dkg füstölt tarja, 45 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, 15 dkg vaj, 2 tojás, kevés só, csipetnyi cukor

A jól megmosott füstölt húst annyi hideg vízbe tesszük, amannyi bőven ellepi. Takarékláng fölött puhára főzzük. és hagyjuk kihűlni. 45 dkg lisztből, 2 dkg élesztőből, 2 dl tejjel, 15 dkg vajjal, 2 tojással, csipetnyi cukorral kelt tésztát készítünk. Ha kellőképpen összegyúrtuk, meleg helyen állni hagyjuk. Ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, közepére tesszük a főtt tarját, majd szorosan begöngyöljük a tésztába. Tetejét olvasztott vajjal megkenjük, és közepesen meleg sütőben megsütjük.

Azon melegében tálaljuk.

Cordon bleu - Magyarul sonkás, sajtos szelet

Hozzávalók: 75 dkg pulykamell, 4 szelet főtt sonka, 4 szelet füstölt sajt, 8 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa, só, bors, olaj

A hússzeleteket hosszában bevágjuk, annyira, hogy "könyvként" ki tudjuk nyitni. Fóliával letakarva, enyhén kiverjük őket. Megsózzuk, borsozzuk a húst. Mindegyikre egy-egy szelet sonkát és sajtot helyezünk, és eredeti formájuknak megfelelően visszahajtjuk. Húsverővel "összekalapáljuk" a töltött szeleteket. A szokásos módon bepanírozzuk őket, és forró olajban, közepes tűzön, fedő alatt, az egyik oldalukat aranysárgára sütjük. Megfordítva a szeleteket, immár fedő nélkül, a másik oldalukat is megsütjük. Az olajat leitatjuk a sültekről, és néhány csepp citromlével meglocsoljuk. Salátalevélen, sült burgonyával, forrón tálaljuk. Savanykás gyümölcsbefőtt (pl. birs-, szilva kompót) kitűnően illik hozzá.

Csőben sült karfiol

Egy jó nagy fej, sós vízben megfőtt karfiolt rózsáira szedünk szét. 20 dkg főtt, füstült húst ledarálunk, vagy nagyon apróra vagdalunk. Vajjal kikent és zsemlemorzsával megszórt tűzálló tálba rétegezzük a karfiolt és a füstölt húst. Leöntjük 1,5 dl, 2 tojássárgájával elkevert tejföllel. Meghintjük 5 dkg reszelt sajttal (az én ízlésem szerint a füstölt a legjobb, de ízlések és pofonok) és 1 evőkanál morzsával. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, és középmeleg sütőben 15-20 perc alatt pirosra sütjük.

Dinnyés piskóta

Hozzávalók: 25 dkg babapiskóta, 4 dl fehérbor, 40 dkg sárgadinnye, 4 tojás, 5 ek. cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 citrom leve

A babapiskóta felét darabokra tördelve egy mély tál aljára terítjük, és meglocsoljuk fél deci édes fehérborral. A meghámozott sárga bélű dinnyét felkockázva ráterítjük. Erre kerül a piskóta másik fele, amelyet szintén meglocsolunk fél deci borral. Az egész tojásokat a vaníliás- és kristálycukorral, a citromlével és a megmaradt borral simára keverjük. (Tehetünk bele mazsolát is.) Ezt az öntetet gőz felett krém sűrűségűre főzzük, majd a dinnyés piskótára simítjuk, Jól lehűtve tálaljuk.

Diós béles

35 dkg lisztet, 15 dkg vajjal (margarinnal) elmorzsolunk 5 dkg cukorral és 2 egész tojással. Beledolgozzuk a tejben felfuttatott 2 dkg élesztőt. Jól összegyúrva két részre osztjuk a tésztát, úgy, hogy az egyik része nagyobb legyen. A nagyobbik cipót vékonyra nyújtjuk, és a tepsit kibéleljük vele, úgy, hogy annak oldalát is betakarja. Megkenjük savanykás (pl. ribizli, málna) lekvárral. Mindezek közben (előtt) 3 tojás sárgáját habosra keverünk 10 dkg cukorral, 1 cs. vaníliás cukorral és 15 dkg darált dióval. Óvatosan hozzáadjuk a habbá vert 3 tojásfehérjét. Ezzel beborítjuk a lekvárral megkent tésztát. Az egészet betakarjuk a maradék, vékonyra nyújtott tésztával. Lassú tűzön 20-25 percig sütjük. (Vagyis addig, amikor látjuk, hogy megsült, szép aranybarnára) Porcukorral meghintve tálaljuk.

Emeletes pulykamell

Hozzávalók: 1 kg pulykamell, 30 dkg gomba, 10 dkg bacon szalonna, 1 cs. petrezselyem, 3 tojás, 1 ek. zsemlemorzsa, só, bors, majoránna

A pulykamellet akkora adagokra darabolom, hogy "zsebet" tudjak beléjük vágni, ahová később a tölteléket helyezem. A gombát megdinsztelem, és két felvert tojással gombás rántottát készítek. Ha kihűlt belekeverem az apróra vágott petrezselymet, a zsemlemorzsát. Fűszerezem egy csöpp törött borssal és majoránnával. Ezzel a töltelékkel megtöltöm a pulykamelleket. Mindegyiket bacon szalonnával körbetekerem, alufóliába szorosan becsomagolom. Rostrácson, vagy grillsütőben készre sütöm. A sütési idő, percekben a húsadagok súlyának felel meg.

Erdélyi gombócleves

Hozzávalók: 10 dkg juhtúró, 5 dkg búzadara, 2 dkg liszt, 1 db tojás, 2 dl tejföl, 1 ger fokhagyma, 2 db húsleves kocka, só, kapor, ecet

Elkészítése: A túró felét egy egész tojással simára keverjük. Hozzáadjuk a búzadarát, és kis gombócokat formálunk belőle. Fél órát állni hagyjuk. A lisztből kevés olajjal rántást készítünk. Ha zsemleszínű, akkor felöntjük vízzel és beletesszük a leveskockákat. A tejföllel kikevert maradék juhtúrót csomómentesen a levesbe keverjük. Beletesszük a gombócokat, és készre főzzük. Ha a gombócok megfőttek kaporral, összezúzott fokhagymával és egy csepp ecettel ízesítjük.

Erzsébet csókja

6 tojásfehérje, 20 dkg kókuszreszelék, 6 ek. porcukor, 1 ek. citromlé, 1 tábla tortabevonó

A tojásfehérjéből kemény habot verünk, majd folyamatosan verve apránként hozzáadjuk a cukrot, a citromlét és a kókuszreszeléket. A masszából kis halmokat rakunk egy papírral letakart sütőlemezre. 150 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük (pontosabban csak szárítjuk). A csókokat a sütőben hagyjuk kihűlni. A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, és a kihűlt csókok alsó felét belemártogatjuk. A csókokat fejjel lefelé lerakva hagyjuk megszáradni.

Favágók tortája (ausztrál)

Az alaphoz: 2 közepes alma, 18.5 dkg magozott, szeletelt datolya, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 csésze, forró víz, 12.5 dkg lágy vaj, 1 csésze cukor, 1 egész tojás vagy két tojás fehérje, 1 teáskanál vanília aroma, 1.5 csésze liszt, 1 teáskanál sütőpor

A felső réteghez: 10 dkg vaj, 1/2 csésze tej, 3/4 csésze barna cukor, 15 dkg kókuszreszelék

A tálaláshoz: 1 csésze tejszín vagy vanília fagylalt

Vajazzunk ki egy 20 cm átmérőjű tortaformát, és melegítsük elő a sütőt 180°C fokra. Hámozzuk meg, magozzuk ki és vágjuk kockákra az almát, majd keverjük el a datolyával, a szódabikarbónával és öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk állni, míg összeállítjuk a tészta alapját. Keverjük habosra a vajat a cukorral, adjuk hozzá a tojást, vagy a két tojás fehérjét, és a vanília aromát, majd habverővel jól verjük fel. Szórjuk a lisztet és a sütőport a keverékbe, majd óvatosan forgassuk a gyümölcsöt is a tésztába. Öntsük az egészet az előkészített formába és süssük 60 percig. Ez alatt készítsük el a torta felső rétegét. A vajat, a barna cukrot és a kókuszreszeléket főzzük 4-5 percig. Mikor a tészta megsült, vegyük ki a sütőből és borítsuk rá a kókuszt. Egyenletesen terítsük el, majd tegyük vissza az egészet a sütőbe, és süssük további 15 percig. Ha szükséges, pirítsuk a tetejét grillezéssel, hogy szép aranybarna legyen. Hagyjuk a formában kihűlni, a szeleteket pedig, tálaljuk zsíros tejszínnel vagy vanília fagylalttal.

Forralt bor

Két dl vizbe a szokásos fűszereket (szegfűszeg, 2 ek. cukor, 1 tasak vaníliás cukor, 1 ek méz, citromhéj) teszem és felforralom. Ha forr, leveszem a melegről és 2 percre 1 db teafilter lógatok. Letakarom, majd leszűröm. Újra zubogásig felforralom, majd beleöntöm az 1 l (lehetőleg édes) fehérbort. Ezt követően már csak az iható hőmérsékletre melegítem, hogy az alkohol ne szökjön belőle!

Furfangos süti

Hozzávalók: 1 nagy cs. Albert keksz, 25 dkg margarin, 1 cs. karamell puding, 2 dl tej, 1-1 ek. cukor és kakaópor, 1 csésze erős feketekávé, kevés kókuszreszelék

A cukrot meg a kakaóport összekeverjük a pudingporral, hozzáadjuk a kávét, meg a tejet, simára keverjük, és jól összeforraljuk. Ha kissé kihűlt, belekeverjük a margarint, majd teljesen kihűtjük. A krémmel megkenjük a kekszek egyik oldalát, egy tálban élére állítva összeragasztjuk őket, majd a maradék krémmel a tetejét óvatosan behúzzuk és megszórjuk egy kevés kókuszreszelékkel.

Legalább egy napra hűtőszekrénybe tesszük, majd éles késsel felszeleteljük.

Fűszeres paradicsom

Hozzávalók: 2 kg paradicsom, 0,5 kg alma, 0,5 kg vegyes zöldség, 25 dkg hagyma, 1 ek. őrölt kömény, 25 dkg cukor, 5 dkg mustármag, 2 babérlevél, 3 szem szegfűbors, 2 dl ecet, 3 ek. só, 1 dkg gyömbér, 1 mk. bors

A tisztított paradicsomot a zöldséggel, a szeletelt almával, a darabolt hagymával, a cukorral, az ecettel és a fűszerekkel összekeverve meleg helyen 24 órára, abba a fazékba tesszük, amiben majd főzni fogjuk. Másnap, kis lángon, két-három órán keresztül, gyakran kevergetve főzzük. Ha pépesre főtt, akkor turmixoljuk, szükség esetén átpasszírozzuk. Forrón tesszük kisebb üvegekbe, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Gombás rakott kifli

Hozzávalók: 8 db kifli, 2 dl tejföl, 5 tojás, 7 dkg vaj, 30 dkg gomba, 5 dkg sajt, 2 dl tejföl, só, bors

Elkészítése: Az apróra vágott gombát sóval, borssal addig pároljuk, amíg levét el nem fövi. A tojásokat keményre főzzük, és felkarikázzuk. A kifliket felkarikázzunk, és a tejben kissé megáztatjuk. Kivajazott tűzálló tálba terítjük a kiflik felét. Beborítjuk a tojás karikákkal, és rásimítjuk a gombát. Meglocsoljuk a tejföllel elkevert sajttal. Az egészet befedjük a maradék kifli karikákkal, bevonjuk a maradék sajtos tejföllel, és rámorzsolunk öt deka vajat. Forró sütőben addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. Salátával kínáljuk.

Göngyölt sertésszelet

Sajnos az ajándékba kapott vaddisznó hús utolsó adagjából, ám nagyon finoman sikerült összehoznom tegnap. Vélem, hogy nem csupán vadhúsból lehet megcsinálni...

Szó, mi szó - fő az ebéd!

Hozzátettem: 60 dkg comb, 10 dkg bacon-szalonna, 10 dkg aszalt szilva, 1 ek. mustár, só, bors, 2 fej hagyma, 1 ek. olaj, 1 dl tejföl

Elkészítettem: A húst kétujjnyi vastagságúra vágtam, majd bevágva, szétnyitottam akkorára, hogy bő tenyérnyi szeleteket kapjak. Vékonyan bekentem mustárral, megpakoltam kimagozott aszalt szilvával. Megborsozva, megsózva feltekertem, és bacon szalonnával szorosan körbecsavartam. A hideg olajba jó vékonyan belekarikáztam a vöröshagymát, erre tettem a hús tekercseket, úgy, hogy a szalonna tekerés alulra kerüljön. Közepes melegen, lefedve pároltam, időnként egy-egy kanál vízzel meglocsolva. Mintegy másfél óra alatt puhára főtt a hús. Ekkor kivettem a tekercseket, és a szétfőtt hagymás levet tejföllel kikevertem.

Megettem: burgonya pürével.

Göngyölt marhaszelet  

Hozzávalók: 4 szelet (kb. fél kg) rostélyos, 1 nagyobb sárga és fehér gyökér, 1 kis fej zeller, 5 dkg rizs, 1 fej hagyma, petrezselyem, só, majoranna, bors 

Elkészítése: A hússzeleteket kiklopfolom és besózom. Állni hagyom, közben a zöldségeket és a hagymát nagyon apróra vágom, vagy reszelem.

Kevés zsiradékon megpárolom. Megszórom a majorannával és hozzákeverem a külön, félig megpárolt rizst. A keverékkel megkenem a hússzeleteket, amelyeket aztán felgöngyölök. Átkötöm, vagy összetűzöm hústűvel őket, és fedő alatt (1 dl vízzel vagy hús alaplével) puhára párolom.

Ha kész, kiveszem a hústekercseket és a levét paradicsompürével, kicsit megborsozva besűrítem. Krumplipürével a legfinomabb.

Hajdúkáposzta

Hozzávalók: 1 kg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász, 80 dkg füstölt sertéshús, 15 dkg zsír, 20 dkg vöröshagyma, paprika, köménymag,

Elkészítése: A karikára vágott hagyma felét a zsiradék felében megpirítjuk. Hozzáadjuk a köménymagot és a kimosott savanyú káposztát. Ráöntünk fél liter vizet, és puhára pároljuk. A füstölt húst 2 cm-es kockákra vágjuk. A maradék zsírból és hagymából, pirospaprikából pörkölt alapot készítünk, és a füstölt húst puhára pároljuk benne. Mielőtt teljesen megpuhul a hús, belekarikázzuk a kolbászt. Végül összekeverjük a káposztával, és az egészet újra felforraljuk. Ízlés szerint tejföllel kínáljuk.

Kacsa majoránnás mártásban

Hozzávalók: 75 dkg kacsamell, 1 fej hagyma, 1 mk. ecet, 2 ek. majoránna, só, egész bors, 1 citrom héja, 1 ek. liszt, 1 mk. cukor, 2 dl tejföl, 1 ek. zsír

Elkészítése: A kacsamell minden oldalát majoránnával és sóval bedörzsöljük, és fél napig hűtőben állni hagyjuk. Lábasban a zsírt felolvasztjuk, arra a karikákra vágott hagymát, majd a hús helyezzük. Kevés vizet, csöpp ecetet öntünk alá. Néhány szem egész borssal, kevés citromhéjjal ízesítjük. Időnként meglocsolva a sütőben szép barnára sütjük. A húst hűlni hagyjuk, majd felszeleteljük, és tálra rakjuk. Közben a pecsenyelébe lisztet keverünk, barnára pirítjuk. Cukorral, majoránnával ízesítjük. Tejfölt adunk hozzá, és felforralva a feldarabolt húsra öntjük. Pirított burgonyával tálaljuk.

Karalábé sonkás bundában

Hozzávalók: 4 közepes karalábé, 1 tojás, 2 dl tej, 10 dkg sonka, liszt, só, bors, olaj

A karalábét megtisztítva, ujjnyi szeletekre vágva, enyhén sós vízben félpuhára főzzük. Ekkor kiszedjük, lecsepegtetjük. Közben sűrű palacsintatésztát készítünk, melyet megsózunk, megborsozunk, és belekeverjük a ledarált sonkát. A karalábé karikákat lisztbe, majd a sonkás keverékbe mártjuk. Forró olajban kisütjük, (de közben minden karikára még egy kávéskanál sonkás krémet teszünk) szép pirosra mindkét oldalát. Bármilyen főzelékhez feltétként, önállóan zöldségsalátával vagy majonézzel igen kitűnő.

Káposztaleves

Hozzávalók: 30 dkg sertéscomb, 10 dkg füstölt szalonna, 1 fej hagyma, 1 db fehérrépa, 2 db sárgarépa, 1 kis zeller gumó, 1 kis karalábé, 1 ger. fokhagyma, 30 dkg fejes káposzta, 3 szem krumpli, egész bors, boróka, só, piros paprika

Elkészítése: A vöröshagymát apróra vágva a kisütött szalonna kockák zsírján üvegesre dinsztelem. A zöldségféléket kis kockákra vágom, és a hagymával tovább párolom. Hozzáteszem a felkockázott húst, a fűszereket és a hús kifehéredéséig kavargatva párolom. Felengedem 2 liter vízzel, és amikor felforrt hozzáadom a kockára vágott burgonyát. Az újra forráskor beleteszem a csíkokra vágott (vagy reszelt) káposztát. Ha készre főtt 1 gerezd fokhagymát nyomok bele. Tejföllel, a kisütött szalonna kockákkal és felkarikázott erős paprikával tálalom.

Kefires puffancs

2 db kefirt, 2 db tojással, és egy kis porcukorral simára keverek. 6-7 evőkanál lisztet, csipetnyi szódabikarbónát bele dolgozok. 10 percre állni hagyom. Bő, forró olajba evőkanállal adagolva szép barnára sütöm.

Porcukorral, lekvárral, fahéjjal máris ehető. (Ha sósra készítem a tésztát, akkor reszelt sajttal kitűnő.)

Kenőmájas

Hozzávalók: 40 dkg sertésmáj, 3 ek. olaj, 10 dkg szalonna, 5 dkg hagyma, 10 dkg vaj, 2 ek. tejföl, só, bors, citromhéj

A májat hártyáitól letisztítjuk, vékony csíkokra vágjuk, s hagymás zsiradékon a szalonnával együtt, kevés vízzel puhára pároljuk. Lehűtjük, finom tárcsájú húsdarálón kétszer ledaráljuk. A vajat a tejföllel elkavarjuk, hozzáadjuk a darált májat, sóval, borssal, citromhéjjal ízesítjük. Tálra téve megformáljuk, jól lehűtjük. Azonnal fogyasztható.

Kolbászkrém

Hozzávalók: 15 dkg lecsókolbász, 2 tojás, 5 dkg vaj, 1 kk. mustár

A kolbászok bőrét lehúzzuk, majd a keményre főtt tojásokkal együtt kétszer-háromszor átdaráljuk. A krémhez hozzáadjuk a vajat és a mustárt. Kenyérre kenve uborkával díszítve adjuk asztalra.

Kontyoló tészta

Hozzávalók: 10 dkg zsír, 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, 1 dl tejföl, 1 kk. szódabikarbóna

A töltelékhez: a kivájt tészta, 10 dkg porcukor, 15 dkg lekvár, 1 ek. kakaó, 1 adag főzött kávé, 1 rum aroma, 25 dkg vaj

A díszítéshez: piros és zöld ételfesték, kristálycukor

A tészta anyagait jól összedolgozom, és fél órán keresztül pihenni hagyom. Sárgabarack nagyságú golyókat készítek belőle, és félbevágom. Gyengén kivajazott tepsibe rakom, és közepes hőfokon a félgömböket készre sütöm. Kivéve a sütőből hagyom kihűlni a süteményt. Amikor hideg, kiskanállal az aljukba üreget vájok. A kivájt tésztához hozzáadom a töltelékhez valókat, és egynemű krémmé keverem. Ezzel töltöm meg a félgömböket, és kettőt-kettőt összeragasztok. A kész gömböket az ételfestékkel (vagy langyos vízzel), ecsettel lefestem (benedvesítem), majd kristálycukorban megforgatom. Száradás után tálra halmozom.

Kókuszos meglepetés

A tésztához: 1 tojás, 19 dkg liszt, 2 dkg margarin, 1,25 dl tej, 1,5 ek. méz, 19 dkg, porcukor, 1 cs. sütőpor

A krémhez: 9 dkg kókuszreszelék, 4 dl tej, 4 ek. liszt, 20 dkg porcukor, 20 dkg margarin

A díszítéshez: 1 dkg kókuszreszelék, 0,2 dkg kakaópor

A sziruphoz: 1 ek. kakaó, 1 ek. cukor, 1 dl forró víz

A margarint, a porcukrot és a tojást keverd habosra, lassan adagold hozzá a tejet és a mézet, szitáld hozzá a sütőporral elkevert lisztet, s e masszát dolgozd simára. A tésztát töltsd sütőpapírral bélelt tepsibe, simítsd el, és 160 fokos sütőben süsd meg. Ha kihűlt, öntsd le a kakaóval készült cukorsziruppal.

A krémhez a tejbe szitáld bele a lisztet, forrald össze, keverd hozzá a kókuszreszeléket és a porcukrot. Ezt a krémet hagyd teljesen kihűlni, majd keverd el a margarinnal, végül kend a tésztára. Díszítésként szórd meg kókuszreszelékkel és kakaóval.

Krumplifőzelék - más, mint eddig

Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 2 dl tejföl, 1 cs. zellerzöld, 1 ek. ételízesítő, 1 ek. sűrített paradicsom, 1 fej vöröshagyma, só, cukor, törött bors, petrezselyem, olaj

Elkészítése: A meghámozott krumplit kockákra vágom. A felforrósított olajon a lereszelt (vagy nagyon finomra vágott) hagymát kissé megpirítom. Hozzáadom a finomra vágott zeller levelet, és a paradicsompürét. Nagyon keveset együtt párolom. Ráteszem a krumplit, és állandóan kevergetve pirítom. Ráöntök annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Fűszerezés után lefedem, és kis melegen készre párolom. Közben a lisztet a tejföllel simára keverem, és hozzáadom. Keverés mellett kiforralom, ízlés szerint sózom, cukrozom. Hozzáadom a végén a petrezselyem összevágott zöldjét, és letakarva, saját gőzében tíz percig pihentetem.

Még így, ("nyáridőben") hidegen is fantasztikus!

Krumplis palacsinta

Hozzávalók: 30 dkg krumpli, 1 l tej, 1 tojás, só, 10 dkg sajt, 10 dkg sonka, 2 dl tejföl, olaj

A héjában főtt burgonyát áttörjük. Turmix géppel simára keverjük a tejjel, liszttel, egész tojással, kevés sóval. A szokásosnál kicsit vastagabb palacsintákat sütünk belőle. A töltelékhez a reszelt sajt felét, és a darált sonkát külön-külön összekeverjük 1-1 deci tejföllel. A palacsintákat felváltva megkenve a kétfajta krémmel, tűzálló tálra halmozzuk. Legfelül üres palacsinta legyen, melyet megszórunk a maradék reszelt sajttal. A sajt megolvadásáig forró sütőben sütjük. Ha kissé kihűlt, torta szeletekre vágva kínáljuk. Ízlés szerint kapros tejfölt kínálhatunk hozzá.

Lazac kapormártással

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 2 dl tejföl, 1 egész tojás, 1 ek olaj, 5 dkg vaj, 1 cs. kapor, ecet, só

Elkészítése: A halat ecetes vízben olvasszuk ki. Lecsurgatva besózzuk. Olajozott tűzálló tálban 15 percre a sütőben közepes hőmérsékleten sütjük.

A tejfölt kikeverjük a tojással, beletesszük az apróra vágott kaprot, és a halra öntjük. A tetejére vajdarabkákat teszünk, és a sütőben alaposan átforrósítjuk.

Libatepertő-krém

Hozzávalók: 15 dkg libatepertő, 2 főtt burgonya, 1 kis fej vöröshagyma, 1 ek. tejföl, 1 ek. mustár, 1 csapott mk. törött fekete bors, 1 csokor metélőhagyma, só

A tepertőt a meghámozott főtt burgonyával, a megtisztított vöröshagymával ledaráljuk, és keverőtálba tesszük. A tálba öntjük a tejfölt és a mustárt, majd sóval és borssal fűszerezzük. Egy-két percnyi keverés után hozzáadjuk a megmosott, lecsöpögtetett és finomra vágott metélőhagymát. A tepertőkrémet befedve a hűtőszekrénybe tesszük. Kenyérre vagy péksüteményre kenve kitűnő. Sör vagy bor egyaránt kínálható mellé.

Májas disznósajt

Hozzávalók: 40 dkg máj, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kis fej hagyma, 1 ek. petrezselyem, 5 dkg gomba, bors, só

Vágjuk apróra az összes hozzávalót, passzírozzuk át és keverjük jól össze. Tegyük kikent formába és süssük egy óra hosszat. A formából kiborítjuk, és hideg helyen tároljuk. Kenyérre kenve, melegszendvicsként is kiváló.

Májpástétom 1

Hozzávalók: 60 dkg máj, 20 dkg nyers szalonna, 20 dkg marhanyelv, 2 tojás, tej, 10 dkg zsemlemorzsa, 20 dkg vékony szeletekre vágott szalonna, só, őrölt bors

A májat hideg vízben megmossuk, és szárazra töröljük. A nyers szalonnával együtt kétszer-háromszor húsdarálón átdaráljuk. A zsemlemorzsát tejbe áztatjuk, majd kinyomkodva a darált májhoz adjuk. Belekeverjük a tojást, a fűszereket és az egészet sima masszává dolgozzuk. A marhanyelvet kis kockákra vágjuk.

Egy őzgerincformát kibélelünk a szalonnaszeletekkel, úgy hogy jócskán kihajoljanak a formából. A massza felét beletöltjük. Ezután elosztjuk rajta a kockákra vágott marhanyelvet, ráterítjük a máj másik felét, és a lelógó szalonnavégekkel betakarjuk. Az így előkészített pástétomot alufóliával teljesen betakarjuk, és egy nagy edénybe állítjuk, amelyet az őzgerincforma feléig vízzel töltünk fel, majd előmelegített sütőben 200 fokon 2 1 órán át, pároljuk. Ha szükséges, meleg vizet öntünk utána. Ezután a formát kivesszük a vízfürdőből, hagyjuk teljesen kihűlni és eltávolítjuk az alufóliát. Kiborítjuk a pástétomot, majd felszeleteljük.

Májpástétom 2

Hozzávalók: 30 dkg (bármilyen) máj, 1 zsemle, 1 fej hagyma, 2 dl tej, 2 tojás, petrezselyem, só, bors, majoránna

A májat csíkokra vágom, és egy kevés tejben megfőzöm, majd a tejet leöntöm róla. A zsemlét ebben a tejben áztatom. Az apróra vágott hagymát olajon üvegesre párolom. A májat, a kinyomott zsemlét és a hagymát együtt húsdarálón ledarálom. A fűszerekkel és a petrezselyemmel ízesítem. (Ha baromfi májat használok, akkor több fűszer kell bele!) Két tojásból rántottát készítek. A masszát és a rántottát együtt még kétszer átdarálom. Őzgerinc formában a hűtőbe teszem.

Meggyes felfújt

Hozzávalók: 10 dkg rizs, 2,5 dl tej, 1,5 dl tejszín, 5 dkg vaj, 75 dkg meggy, 3 db tojás, 10 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 1 ek. zsemlemorzsa

A rizst meleg vízben megmossuk, lecsepegtetjük. Ráöntjük a tejet és a tejszínt, beletesszük a vajat. Lassú tűzön 25 percig főzzük, majd hagyjuk kihűlni. Közben a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral és a vaníliás cukorral. A fehérjéket kemény habbá verjük. A kihűlt rizsbe belekeverjük a kimagozott meggyet, és a kikevert sárgáját. Végül óvatosan hozzáadjuk a felvert fehérjét. A keveréket kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tepsibe simítjuk. Előmelegített, 200 fokos sütőben 45 percig sütjük.

Meleg sajtkrém

Hozzávalók: 15 dkg sajt, 3 tojásfehérje, 1 dl tejföl, só

A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá verjük. A sajtot a tejföllel és kevés sóval kikeverjük, apránként, óvatosan hozzáadjuk a tojáshabot. Kivajazott sütőlapra megvajazott kenyérszeleteket helyezünk, rásimítjuk a sajtkrémet, és forró sütőben pirosra sütjük.

Mozart golyók (Mozart Kugel)

Hozzávalók: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 20 dkg reszelt étcsokoládé vagy 2 ek. kakaópor, 1 ek. baracklekvár, 2 ek. rum, 1 tojásfehérje, kb. 40 szem kimagozott rumos meggy

A diót, a cukrot, a csokoládét, a lekvárt, a rumot és a tojásfehérjét összedolgozzuk. Hűtőbe tesszük, mert így könnyebben lehet vele dolgozni. Vizes kézzel diónyi gombócokat formálunk belőle, mindegyik közepébe egy-egy szem meggyet teszünk. Kókuszreszelékbe vagy torta-darába forgatjuk, esetleg kristálycukorba, majd mignonpapírra rakjuk. 1 napig levegős helyen szikkadni hagyjuk.

Palermói körözött

Hozzávalók: 20 dkg juhtúró, 15 dkg márványsajt, 5 dkg vaj, 10 db olajbogyó, 1 cs. metélőhagyma, 1 cs. petrezselyem, 2 ger. fokhagyma

A juhtúrót áttörjük. A márványsajtot lereszeljük, a lágy vajjal együtt hozzáadjuk a juhtúróhoz, és habverővel simára, krémmé keverjük. A kimagozott olajbogyót, a metélőhagymát és a petrezselymet vágódeszkára téve apróra összevágjuk. A fokhagymát lereszeljük, és a fűszernövényekkel együtt a körözöttbe keverjük. Szükség szerint kevés sóval ízesítjük. Az elkészült körözöttet 2-3 órára letakarva hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek. Tálaláshoz világosra pirított zsemleszeleteket adunk hozzá, és külön tányéron cikkekre vágott paradicsomot kínálunk.

Papus-féle csülök

Hozzávalók: 1 kg nyers csülök, 4 fej vöröshagyma, 2 ger. fokhagyma, 25 dkg paprika, 10 dkg paradicsom, 4 dl tejföl, só, bors, pirospaprika, liszt

A kicsontozott, felszeletelt csülköt sóval, borssal, pirospaprikával kevert lisztben megforgatjuk, és fél órát állni hagyjuk. A tűzálló tálat a felkarikázott hagyma felével betakarjuk, erre terítjük a hús szeleteket. Lefedjük a maradék hagymaszeletekkel, és meglocsoljuk a tejföllel. Legfölülre karikázzuk a paprikát és paradicsomot. Lefedve, hideg sütőbe tesszük, és 60-70 percig, közepes lángon sütjük. Az utolsó húsz percre a fedőt levesszük, és újra tejföllel meglocsolva tesszük vissza a sütőbe.

Paradicsomos húspuding

Hozzávalók: 40 dkg darált sertéshús, 2 tojás, 1 dl paradicsomlé, 1 fej vöröshagyma, 1 zellercikk, só, porcukor, 1 ek. olaj, zsemlemorzsa

Lehetőleg hosszúkás, szögletes formát válasszunk, mert az jól szeletelhető. Az olajjal kikenjük a belsejét, majd behintjük zsemlemorzsával. A tojássárgákat fehéredésig keverjük a sóval, majd apránként hozzákeverjük a paradicsomlevet, a megtisztított, lereszelt vagy fokhagymaprésen átnyomott vöröshagymát. Finom lyukú reszelőn belereszeljük a zellercikket, ezután a keményre vert tojáshabbal összeforgatjuk.  A habos masszát óvatosan a darált húshoz vegyítjük, és addig forgatjuk-keverjük, amíg az egész egyneművé válik. Beleöntjük a kikent formába, a tetejét simára egyengetjük. Egy nagy tepsibe 3 ujjnyi vizet öntünk, és az előmelegített sütőbe tolva felforraljuk, majd a megtöltött formát beleállítjuk. Fedetlenül addig gőzöljük, amíg a próbaképpen beleszúrt hurkapálcikára már nem tapad a masszából. A formából, még forrón, deszkára borítjuk. Melegszendvicsre, salátával vagy körettel tálalható, és hidegen, vékony szeletekre vágva kitűnő reggeli, tízórai vagy vacsora.

Paradicsomos lazac

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 3 ek olaj, 4 gerezd fokhagyma, 0,5 kg paradicsom, 1 pohár fehérbor, rozmaring, citromlé, só

Elkészítése: A halszeleteket citromlével meglocsoljuk és 1 órán át, állni hagyjuk. Leitatjuk róla a citromlevet. Kiolajozott tűzálló tálba helyezzük a szeleteket, és ráöntjük a következő mártást.

Mártás: A forró olajba tesszük a tört fokhagymát, a karikára vágott paradicsomot, a fűszereket. Leöntjük a borral, és 10 percig forraljuk, majd átpasszírozzuk.

A mártással leöntött halszeletek tetejére vajdarabkákat teszünk, és forró sütőben 15 percig sütjük.

Pásztor gomba

Hozzávalók: személyenként 4 db szép fej sampignon gomba, 25 dkg juhtúró, 1 csomó kapor, fél dl tejföl, 1 tojás, 5 dkg sajt, só, pirospaprika

Elkészítése: A gombákat enyhén sós vízben előfőzöm, majd lecsepegtetem. Közben elkészítem a tölteléket. Az áttört juhtúrót, az apróra vágott kaprot, a tojást és a fűszereket habosra keverem. A lecsöpögött gombafejeket ezzel a krémmel megtöltöm. Kivajazott tepsibe teszem, reszelt sajttal megszórom. Forró sütőben pirosra sütöm.

Bármilyen friss salátával (majonézessel, vagy a nélkül) isteni finom!

Rakott hurka

A hurkát 20-30 percre berakom a mélyhűtőbe, hogy szép egyenletesen karikára tudjam vágni. A tepsit kikenem egy kis zsírral. Alulra savanyú káposztát rakok, arra a hurkaszeleteket, majd nyers, karikára vágott krumplit. (szükség és ízlés szerint fűszerezni lehet.) Ezt a "rétegezést" folytatom, amíg a készlet tart. A lényeg, hogy az utolsó réteg krumpli karikákra a sütnivaló kolbász karikák kerüljenek.

Alufóliával letakarva, közepes lángon 30-40 percig sütöm.

A csúcs, ha van otthon Remoska (az a felülről sütő, elektromos lábos-féle, a'la Csehszlovákia), mert abban a legfinomabb.

Rakott juhtúrós baromfi

Hozzávalók: 60 dkg baromfi hús, 15 dkg juhtúró, 4 dl tejföl, 10 dkg szalonna, bors, só, majoránna

A húst nagyon vékony szeletekre vágom. A juhtúrót, a tejfölt és a tojássárgáját simára keverem. A szalonnát kisütöm, és a pörcöt a túrós keverékbe teszem. Kifőzöm a csuszatésztát, majd az alkotórészeket tűzálló tálba rétegezem. Legalulra nagyon vékony szalonnaszeleteket helyezek. Erre rendezem a sózott, borsozott hús szeleteket. Leöntöm a tejfölös keverékkel, és befedem a kifőtt tésztával. A készlet erejéig folytatom, úgy, hogy a legtetejét a tejfölös túróval kenem meg. Előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütöm. (Az alföldi térségben vékonyra szelt nyers krumplit is szoktak a rétegek közé tenni.)

Rakott karalábé

Hozzávalók: 3 fej karalábé, 10 dkg rizs, 15 dkg gomba, 2 dkg vaj, 2 dl tejföl, 2 db tojás, 10 dkg reszelt sajt, 1 fej vöröshagyma, petrezselyem, zsemlemorzsa, vegeta, bors, só

Elkészítése: A rizst a szokott módon megfőzzük. Az apró kockára vágott karalábét sós vízben (esetleg ételízesítővel) megfőzzük és leszűrjük. Az apróra vágott vöröshagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, és pörköltesen fűszerezzük.

A tűzálló tálat vajjal kikenjük, és zsemlemorzsával megszórjuk. A főtt karalábét, a párolt rizst, a gombamártást, a reszelt sajtot bele rétegezzük. A felső réteg karalábé legyen, a legtetején reszelt sajt. Ráöntjük a petrezselyemmel és egész tojással kikevert tejfölt.

Előmelegített sütőben lefedve 30 percig sütjük, majd az utolsó 3-4 percre levesszük a fedőt.

Rakott tojás (holland)

Hozzávalók: 6 vöröshagyma, 13 tojás, 2 dl tejföl, 2 ek. zsemlemorzsa, 3 dkg vaj, só, 2 ek. olaj

A hagymát karikára vágjuk, és az olajban ropogós pirosra sütjük. 12 db tojást megfőzünk. Egy tűzálló tál aljára leterítjük a hagyma felét, erre tesszük a karikákra vágott kemény tojásokat, majd befedjük a hagyma másik felével. A tejfölt elkeverjük 1 tojás sárgájával és csipetnyi sóval, majd hagymára öntjük. Vajban zsemlemorzsát pirítunk, és ezt a tál tetejére hintjük. Előmelegített sütőben néhány percig sütjük.

Rakott zöldbab sajttal

Hozzávalók: 80 dkg zöldbab, 2 pár debreceni, 4 tojás, 2 dl tejföl, 15 dkg sajt, 5 dkg vaj, só, ételízesítő

A megtisztított, feldarabolt zöldbabot sós vízben puhára főzzük, majd lecsepegtetjük. Összekeverjük a karikára vágott debrecenivel, és három kockára vágott kemény tojással. Kivajazott tűzálló tálba terítjük. A tejfölt egy nyers tojással, 10 dkg reszelt sajttal és az ételízesítővel simára keverjük. Ráborítjuk a zöldbabra. A tetejére szórjuk a maradék reszelt sajtot. Előmelegített sütőben arany-barnára sütjük.

Rác karaj

Hozzávalók: 1 kg burgonya, 8 szelet sertés karaj, 1 kg zöldpaprika, 1 kg paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, pirospaprika, só, bors, majoránna

A sózott, borsozott karajszeleteket elősütjük. A burgonyát héjában, sós vízben félpuhára főzzük, majd meghámozzuk. Karikára vágva, kikent tűzálló tálba lerakjuk. Megsózzuk, kevés majoránnával megszórjuk, majd a hússzeletekkel letakarjuk. Alufóliával letakarva, 35-40 perc alatt, közepes lángon puhára pároljuk. Rászeleteljük a zöldpaprikát, a paradicsomot és a hagymát. Tovább sütjük, de most már fólia nélkül, amíg a paprika megpuhul. Végül beterítjük a pirospaprikával elkevert tejföllel, és öt percre visszatesszük a sütőbe.

Sajtkrémmel töltött hideg paradicsom

Hozzávalók: 8 dkg paradicsom, 5 dkg paradicsompüré, 15 dkg sonka, 15 dkg Pannónia sajt, 1/4 fej saláta, só, fehérbors, oregánó

Az egyforma nagy paradicsomokat kiválogatjuk. Néhány másodpercre forrásban lévő vízbe tesszük - így bőrét könnyen eltávolíthatjuk.  A megtisztított paradicsomok tetejét levágjuk, belsejüket óvatosan kikaparjuk úgy, hogy tölthetőek legyenek. Belsejüket gyengén megsózzuk, és egy kevés őrölt fehér borssal meghintjük. További felhasználásig a hűtőszekrénybe tesszük. A paradicsompürét, a finomra vágott vagy darált sonkát és a reszelt sajtot összekeverjük, megsózzuk és oregánóval fűszerezzük. Ezt a tölteléket ízlésesen a paradicsomokba töltjük, a paradicsomok levágott kalapját visszahelyezzük, majd hűtőbe téve, jól lehűtjük. Megmosott és leszárított salátalevelekre tálaljuk, pirítós kenyeret adunk mellé.

Sajtos sült lazac

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 8 dkg vaj. 1 ek liszt. 1 tojássárgája, 2 dl tej, 10 dkg reszelt sajt, szerecsendió, citromlé, só

Elkészítése: A halat felszeleteljük, megsózzuk, és citromlével megcsepegtetjük. A vajjal kikent tűzálló tálban, alufólia alatt, sütőben megsütjük. (Kb. 15 perc alatt.) Közben elkészítjük a mártást. A vajat, lisztet és a tejjel sűrítve felfőzzük. (Besamel mártás.)

A tűzről levéve beletesszük a sajt felét, a tojássárgáját és a sűlthal levét. Belekeverjük a fűszereket, és a halra öntjük.

A sajt maradék felét a tetejére szórjuk. Sütőben pirosra sütjük.

Sonkakrém

Hozzávalók: 8 dkg vaj vagy margarin, 1 ek. tejföl, 1 tk. mustár, 1 kh. pástétomfűszer, 1 tk. citromlé, só, 1 mk. törött fekete bors, porcukor, 20 dkg darált főtt sonka

A vajat habosra keverjük a tejföllel és a mustárral. Pástétomfűszerrel, citromlével, sóval, borssal és csipetnyi porcukorral ízesítjük. A krémet addig keverjük a darált főtt sonkával, amíg ismét habos, egészen könnyű massza nem válik belőle. Péksüteményre vagy kenyérre kenve, retekkel és újhagymával a legfinomabb. Hűtött sör illik hozzá.

TIPP: A sonkakrémet főtt kötözött sonka vagy főtt füstölt tarja már szeletelhetetlen maradékából is készíthetjük.

Sörben sült lazac

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 1 pohár sör, (hal) ételízesítő, 1 gerezd fokhagyma, 1 dl tejföl, 1 tojássárgája, 10 dkg vaj, só

Elkészítése: A vajban hirtelen átsütjük a halszeleteket, majd a sört ráöntjük. Ételízesítővel megszórjuk, a fokhagymát (egyben!) beletesszük. Fedő alatt 10 percig pároljuk.

Kivesszük belőle a fokhagymát. A tejfölt kikeverjük a tojássárgájával és a halra öntjük. Átmelegítjük, de már nem forraljuk.

Pirított burgonyával vagy rizzsel tálaljuk.

Sörös sajtkrém

Hozzávalók: 8 dkg vaj, 3 ek. barna sör, 1 tk. mustár, 8 dkg reszelt füstölt sajt, 8 dkg reszelt trappista sajt, 1 kis fej reszelt hagyma, 1 mk. őrölt gyömbér, só

A puha vajat a sörrel és a mustárral keverőtálba tesszük. Géppel vagy kézzel habosra keverjük. A keverékbe beleszórjuk a reszelt sajtokat, hozzáadjuk a reszelt vöröshagymát és a gyömbért, majd meg is sózzuk. Simára keverjük. Tálra halmozzuk és befedjük. Hűtőszekrényben jól megdermesztjük. Friss péksüteményre vagy pirított kenyér-szeletkékre kenve, barna sörrel kínáljuk.

Szalonnás lazac

Hozzávalók: 60 dkg lazac, 20 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl, só

Elkészítése: A halat felszeleteljük. A szalonnát vékonyra szeleteljük, és mindegyikre 1-1 halszeletet teszünk. Feltekerjük úgy, hogy a szalonna legyen kívül. Megtűzzük a tekercseket. Tűzálló tálban ropogósra sütjük. A tekercseket kivesszük, és a megmaradt zsiradékot a tejföllel elkeverjük. A húsokat visszatéve átmelegítjük, de nem  forraljuk.

Szarvas-vadas zsemlegombóccal

Ma alkottam itthon egy isteni finom ebédet. Nincs benne semmi különös, mindössze az a rengeteg ötlet, amit Tőletek lestem el, Galambászként. Végül az egészből összejött ez a finomság. Köszönet mindenkinek, akiktől egy-egy fogást "ollóztam". Nota bene, a vadhúst "véletlenül" kaptam, de más húsból is (szerintem) a végeredmény ua. A mennyiségeket amúgy lazán, "experimentálisan" kezeltem. Szóval:

Két napja a szarvasszeleteket sózva, borsozva, majoránnával ízesítve, végül olajjal leöntve a hűtőben tároltam. Ma reggel elővettem, és a rajta lévő olajat lábosba csurgattam. A karikára vágott hagymát ebben üvegesre pároltam, majd a pácolt húsokat beletettem. Nagyon kis lángon, másfél órán át, pároltam saját levében. Mikor már puha volt a hús, babérlevelet, falaprózott fehér- és sárgarépát, zellergumót tettem hozzá. Fedő alatt pároltam puhára a zöldséget a hússal együtt. Végül a húst és a babért kivéve, tejfölt, kevés mustárt, citromlevet, és csöpp cukrot hozzáadva, összeturmixoltam a zöldségféléket. Egy rottyantás után a húst visszatettem.

Mindeközben a körethez, némi olajon nagyon apróra vágott hagymát üvegesre dinszteltem, majd beleszórtam az apróra vágott zsemlekockákat. Együtt közepesen megpirítottam. Közben a lisztet a tojással, sóval, és apróra vágott petrezselyemmel nokedli sűrűségűre kutyultam. Ebbe kevertem a kihűlt hagymás zsemlekockát. Zubogó forró vízben, nedves kézzel formált zsemlegombócokat főztem ki.

Szoboszlói húsos tészta

Hozzávalók: 5 dkg füstölt szalonna, 1 nagy fej hagyma, 40 dkg darált hús, 1 paradicsom, 1 paprika (vagy némi lecsó), babérlevél, só, bors, piros paprika, fél kg nagykocka száraz tészta, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt

Elkészítése: A szalonnát apró kockákra vágjuk és kisütjük. Kiszedjük a kisült szalonnát, és a zsíron a hagymát üvegesre pároljuk. Beletesszük a fűszereket (lényeges a babérlevél is!), a paradicsomot, paprikát. A lecsós alapot készre főzzük, kivesszük a babért. A darált hússal 15-20 perc alatt pörköltet főzünk. A tejföllel (amennyiben "hosszú leve" van, akkor kevés liszttel együtt) elkeverjük. A kifőzött tésztával összekeverjük, és pár percre a sütőbe tesszük. Tálaláskor reszelt sajttal és a kisütött szalonna kockákkal tálaljuk.

Tejfölös újburgonya, bográcsban

Hozzávalók: 1,5 kg burgonya, 10 dkg kolozsvári szalonna, 2 fej vöröshagyma, 4 db tojás, 1 cs. petrezselyem, paprika, só

Elkészítése: Az apróra vágott szalonnát zsírjára sütjük. Beletesszük a lereszelt vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a megtisztított, kockára vágott újburgonyát. Megsózzuk, és többször kevergetve, kis vizet aláöntve, puhára pároljuk. Mikor a burgonya megpuhult, hozzáadjuk a felkockázott kemény tojásokat, meghintjük a finomra vágott petrezselyemmel. Ráöntjük a tejfölt, megkeverjük, és újraforraljuk. Kovászos uborkával fantasztikus!

Tejszínes-gombás pulykatokány

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 20 dkg gomba, 20, dkg hagyma, 20 dkg paradicsom, 1 citrom leve, 2 ek. olaj, bors, 5 dkg árpagyöngye, bors, só, majoránna, pirospaprika, 1 dl tejszín, 1 ek. liszt

Csíkokra vagdalom húst. Az olajon üvegesre párolom az apróra vágott hagymát. Beleteszem a felkarikázott gombát, a paradicsomkockákat és a húst. Fűszerezem borssal, sóval, majoránnával, kis pirospaprikával. Csendesen főzöm. Ha majdnem puha, belekeverem az árpagyöngyét. Tízpercnyi lassú gyöngyözés után a tejszínes habarással sűrítem. Forralok rajta még egyet, percig hagyom a tűz felett. Főzés közben ügyelni kell a folyadék mennyiségére, ha szükséges, pótolom vízzel. (A kész tokány alatt rövid lé legyen.)

Tiroli máj

Hozzávalók: 45 dkg sertésmáj, 4 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 3 dkg szalonna, 1 dl zöldségleves, 1 db ecetes uborka, 1,5 dl tejföl, só

A májat vékony szeletekre vágjuk, és egyik oldalát lisztbe mártjuk. Nagyon kevés olajon, a lisztes felét megpirítjuk. Közben egy másik edényben megpirítjuk a kockára vágott szalonnát, s ebben üvegesre pároljuk a finomra vágott hagymát. Felöntjük a levessel, és beletesszük az apróra vágott ecetes uborkát. Só, tejföl hozzáadásával mártássá főzzük. Ha elég sűrű, beleteszzük a máj szeleteket, és 5-10 percig, lassú tűzön pároljuk. Melegen, burgonyával tálaljuk.

Tormakrém

Hozzávalók: 30 dkg juhtúró, 5 dkg vaj, 1 pohár ecetes torma

A juhtúrót a vajjal és az ecetes tormával jól összedolgozzuk, és egy óra hosszat pihentetjük. Ne tartsuk hideg helyen, hogy könnyen kenhető legyen. Felvágottak mellé kellemes kiegészítője a hideg vacsorának.

Töltött karalábé sütve

Hozzávalók: 3 karalábé, 25 dkg sertés lapocka, 8 dkg rizs, 10 dkg főtt, füstölt hús, 2 tojás, 5 dkg vaj, 2 dl tejföl, 1 cs. petrezselyem, paprikakrém, só, bors

Elkészítése: A rizst bő, sós vízben félig megfőzzük. A sertés- és füstölt húst együtt ledaráljuk. (Finomabb, ha kétszer.) Az egész tojást habosra keverjük a paprikakrémmel. A karalábék közepét kivájjuk. Összekeverjük a húst, rizst, tojást, Ízesítjük nagyon kevés majorannával, és egy kanál tejföllel. Ezzel a keverékkel töltjük meg a kivájt fejeket. Kivajazott tűzálló tálba helyezzük a töltött karalábékat. Mellé szórjuk a kivájt részeket, és a laskára szabdalt fiatal karalábé leveleket. Kevés vizet (vagy húslevest) öntünk alá, és lefedve, közepesen meleg sütőben, 35 perc alatt puhára pároljuk. Közben a tejfölt  egy tojás sárgájával simára keverjük. Ráöntjük a töltelékekre, és fedő nélkül pirosra sütjük. Tálaláskor petrezselyemmel megszórjuk.

Töltött pulykamell, rántva

Hozzávalók: 60 dkg pulykamell, 1 nagyobb alma, 5 dkg füstölt sajt,

Elkészítése: A pulykamell szeleteket kissé kiveregetjük. A meghámozott almát, és a sajtot vékonyan felszeleteljük. A hússzeleteken elosztjuk az almát, beborítjuk a sajttal. Félbehajtva összetűzzük. Bepanírozzuk, és forró olajban kisütjük. Gombás rizskörettel ajánlom.

Vörösboros pecsenye

Hozzávalók: 1 kg felsál, 5 dkg füstölt szalonna, 5 dkg füstölt hús, 1 dl vörösbor, 2 dl tej, 5 dkg vaj, 3 db paradicsom, só, liszt, rozmaring, babérlevél

Elkészítése: A húst besózom és annyi tejet öntök rá, ami ellepi. Egy napig pihentetem a hűtőben. Másnap megtűzdelem a szalonnával és a füstölt hús csíkokkal.

Vajon a hús minden oldalát kissé átsütöm.  Kis vizet öntve alá, körberakom a meghámozott paradicsomszeletekkel, ízesítem babérlevéllel és rozmaringgal. Fedő alatt, lassú tűzön készre párolom. (Ha kell, vízzel pótolom a levét.)

A kész húst felszeletelem. A megmaradt pecsenyelevet kis vízzel elkevert liszttel és a vörösborral felöntöm, és pár percig forralom. A tálra rakott szeletekre öntöm a szószt és lehet enni.

Zöldbabos sertéspörkölt

Hozzávalók: 1 kg sertés comb, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál zsiradék, 1 késhegynyi pirospaprika, 25 dkg paradicsom, 50 dkg zöldbab, 1 csomó kapor, 2 dl tejföl, 1 evőkanál liszt

Elkészítése: A sovány combot nagyobb kockákra vágjuk. A vöröshagymát nagyon apróra daraboljuk, és a zsiradékon üvegesre pároljuk. Beletesszük a pirospaprikát, a hús kockákat, a meghámozott és felkockázott paradicsomot. Megsózzuk, és fedő alatt félkészre pároljuk. Közben kevés sós vízben a megtisztított és feldarabolt zöldbabot szintén félig megfőzzük. Ebbe keverjük az apróra vágott kaprot is. Végül a zöldbabot a levével együtt a pörköltre öntjük, és készre főzzük. Ha kész, a liszttel elkevert tejföllel besűrítjük, és még egyet forralunk rajta. Sós burgonyával tálalhatjuk.

 

[Home][Tartalomjegyzék][Külföldi konyha I.][Külföldi konyha II.][Külföldi konyha III][Külföldi konyha IV][Külföldi konyha V][Hungarykumok][Szakácskönyvek][Zöldségfélék][Édességek I][Édességek II.][Web Cukrászda][Italok könyve][Links][Contact me]

Copyright(c) 2001 My Company. All rights reserved.